Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα εντοπισμού Galileo, ανακοίνωσε μία νέα υπηρεσία άμεσου εντοπισμού ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η υπηρεσία, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος HELIOS (Horizon2020). Η επίσημη ονομασία είναι “Galileo Return Link Service” και δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, να κοινοποιούν την τοποθεσία τους στις αρχές.

Συγκεκριμένα, μία συσκευή FastFId ReturnLink PLB μεταδίδει ένα μοναδικό αναγνωριστικό χρήστη (id) καθώς και την GNSS τοποθεσία, μέσω του παγκόσμιου δικτύου Cospas-Sarsat search και άλλων δορυφόρων διάσωσης. Με τη δήλωση λοιπόν του πολίτη ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, το δορυφορικό σύστημα Galileo καταγράφει τη γεωγραφική του θέση κι μεταδίδει τις πληροφορίες στο υπηρεσιακό κέντρο της Τουλούζης οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν τον πολίτη μέσω της συσκευής, ότι η γεωγραφική του θέση έχει καταγραφεί κι ότι έχουν ενημερωθεί οι σχετικές αρχές.

Η ψυχολογική αυτή βοήθεια, η οποία παρέχεται λόγω της ενημέρωσης ότι οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί, αλλά και η αυτού καθ’ αυτού υπηρεσία αναμένεται να αυξήσουν τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Η υπηρεσία είναι αρχικά διαθέσιμη στις εξής χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Γροιλανδία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία,Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Νησιά Φερόε, Νορβηγία, Σουηδία.