Το Κτηματολόγιο αποτελεί μία εθνικά αναγκαία λύση η οποία καλείται να βάλει σε τάξη τα περιουσιακά στοιχεία. Όταν δε φτάσει σε ένα επίπεδο, έστω και ιδεατό, μπορεί να σταματήσουν ακόμη και οι βεντέτες για τα ακίνητα, όπως πολλοί από εμάς έχουμε δει στις ταινίες και λίγοι από εμάς έχουμε βιώσει.

Προς το παρόν όμως, δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Προς Θεού, δεν εννοώ ότι μπορεί να υπάρξουν βεντέτες, απλώς εννοώ ότι το Κτηματολόγιο απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο οργάνωσης μιας κι ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πέραν του χιούμορ, βλέπουμε ότι αρχίζει να υπάρχει μία κινητικότητα, π.χ. η σύνδεση των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων στην εφορία με τα κτηματολογικά δεδομένα.

Όπου υπάρχουν ανακρίβειες, οι πολίτες καλούνται μέχρι τις 31 Μαΐου να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις ως προς το Ε9 τους.

Οι διαφοροποιήσεις που μπορεί να προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν αναδρομική ισχύ, ενώ δεν προβλέπονται πρόστιμα σε όσους διορθώσουν τα στοιχεία μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Αναδρομικές θα είναι και οι διορθώσεις του Ε9 της εφορίας. Δηλαδή, στην περίπτωση που υπήρξε μία μεταβολή το έτος 2016, θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου διορθωμένες όλες οι δηλώσεις μέχρι τις μέρες μας.