Μιας και είναι το πρώτο άρθρο του geografos.gr το οποίο αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ας κάνουμε μία σύνοψη. 9 τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, που ξεκίνησε έπειτα από διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης. Ως γνωστόν, όλος ο Αραβικός κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της βόρειας Αφρικής γνώρισε διαδηλώσεις, ανατροπές κυβερνήσεων λόγω του συγκεκριμένου ρεύματος. Δύο εμφύλιοι μαίνονται, ένας στη Λιβύη, κι ένας στη Συρία.
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, εκτός της Αρ. Άνοιξης, ένας ακόμη παράγοντας που συντέλεσε στον εμφύλιο είναι περιβαλλοντικός. Αφορά σε μία μεγάλη ξηρασία, η οποία λίγα χρόνια πριν τον εμφύλιο, οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων να μεταναστεύσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δυσχεραίνοντας τις αντοχές της Συριακής κοινωνίας.
Ο επίσημα αναγνωρισμένος Σύριος ηγέτης είναι ο Άσαντ, ο οποίος έχει αντέξει όλον τον εμφύλιο και μετράει μέχρι στιγμής περίπου 20 χρόνια εξουσίας. Φαίνεται πως στηρίζεται από δυνάμεις “Ρωσικού και Ιρανικού ενδιαφέροντος” ενώ η “αντιπέρα όχθη” έχει υποστηριχθεί ανά περιόδους από τις ΗΠΑ, χώρες της Ε.Ε., την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.
Όλοι έχουμε δει από κει και πέρα τα εκατομμύρια των μεταναστών που έφυγαν από τη χώρα τους, λόγω των συγκρούσεων. Μορφωμένοι άνθρωποι οι Σύριοι, όταν τους κοιτάς, συνειδητοποιείς πόσο εύκολη είναι, από μία πολιτική αστάθεια η κατάληξη σε απάνθρωπη ταλαιπωρία. Χώρια του ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος παγκοσμίως, στον αιώνα που διανύουμε.
Τι συμβαίνει εν έτει 2020, και δη καλοκαίρι; Το Συριακό νόμισμα έχει υποτιμηθεί τόσο, που το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι επιλογές είναι σχετικά περιορισμένες, μιας και η Συρία αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να εξάγει σχεδόν τίποτα. Σαν να μην έφταναν αυτά, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, ο Ράμι Μακλούφ, φαίνεται να χρωστάει περισσότερα από 185 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που οδήγησε τη Συριακή κυβέρνηση να του απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.