Η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό βεβαίως και με τους κατά τόπους εμπρησμούς αλλά και την ελαφρώς πολεοδομική αναρχία πολλών περιοχών της χώρας, μας επιβεβαιώνει την παρουσία της προκαλώντας συχνά – πυκνά ακραία συμβάντα με μεγάλες συνέπειες στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον αλλά και ανθρώπινες απώλειες. Ας επικεντρωθούμε σε τέσσερα αξιομνημόνευτα ακραία συμβάντα του καλοκαιριού που μας πέρασε.
Πυρκαγιά, Κεχριές Κορινθίας
Η πυρκαγιά των Κεχριών Κορινθίας, ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2020, κι έκαιγε επί τέσσερις ημέρες. Χαρακτηριστικό της ήταν οι πολλές διαφορετικές εστίες. Το συνολικό μέτωπο της πυρκαγιάς ανά περιόδους έφτανε τα 12 χμ. Εκκενώθηκαν οικισμοί (Ρυτό, Δράσσα, Αλαμάνο), ενώ όσα παιδιά βρίσκονταν σε κατασκηνώσεις της περιοχής απομακρύνθηκαν προοληπτικά. Κάηκαν περισσότερα από 32.000 στρέμματα ενώ υπάρχουν αναφορές για αρκετές καταστροφές και μερικά καμμένα σπίτια.
Πυρκαγιά Ανατολικής Μάνης
Η πυρκαγιά της 22ης Αυγούστου 2020 στη Μάνη, ξέσπασε στην περιοχή του Λαγκαδά (Ανατολική Μάνη) κι επεκτάθηκε προς την ευρύτερη περιοχή μεταξύ Αρεόπολης και Γυθείου. Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες και αυλές σπιτιών. Εκκενώθηκαν οικισμοί περιλαμβανομένων των: Βάχων, Γέρμας, Δροσοπηγής, Σκαμνακίου και Νεοχωρίου. Στην επιχείρηση κατάσβεσης, συμμετείχαν (με με επιφύλαξη: μέγιστοι αριθμοί, όπως προκύπτουν από επίσημες ανακοινώσεις, ανά ημέρα κατάσβεσης) 210 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα, 69 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.
Η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από επίσημη ανακοίνωση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου και η οποία αναφέρει:
“Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των κοινοτήτων Βαχού και Γέρμας της Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου και των κοινοτήτων Δροσοπηγής, Νεοχωρίου, Καρυουπόλεως, Χωσταρίου, Σκαμνακίου και Καρβελά της Δημοτικής Ενότητας ΓυθεΙου, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών, που προέκυψαν από την δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22/8 στις παραπάνω περιοχές
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης του καταστροφικού φαινομένου και για 6 μήνες, ήτοι έως και 22 Φεβρουαρίου 2021. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας”
Στην Ανατολική Μάνη, και συγκεκριμένα στην περιοχή Σκουτάρι, λίγες μέρες πριν είχε ξεσπάσει εκ νέου πυρκαγιά, η οποία όμως είχε τεθεί νωρίτερα υπό έλεγχο.
Πλημμύρες Εύβοιας
Η κακοκαιρία Θάλεια η οποία εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της 8ης κι 9ης Αυγούστου προκάλεσε συνέπειες σε πολλές περιοχές της Εύβοιας, κυρίως εντός των δήμος Χαλκιδέων και Μεσσαπίων. 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε περιουσίες. Διάφορα υλικά που παρασύρθηκαν από την πλημμύρα, ξεβράστηκαν στο Δήλεσι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Ιανός
Ο Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, μας επισκέφθηκε ελάχιστες μέρες πριν τη φθινοπωρινή ισημερία, και κυριολεκτικά, διέλυσε περιοχές των Ιονίων νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, ενώ έγινε αισθητός τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη.
4 ανθρώπινες ζωές, γέφυρες κατέρρευσαν, διακοπή σιδηροδρομικού δικτύου ΟΣΕ στο ύψος τη Φθιώτιδας, χιλιάδες σπίτια πλημμυρισμένα, αρκετά κατεστραμμένα, πολύς κόσμος εγκλωβισμένος σε σπίτια και αυτοκίνητα ο απολογισμός. Περισσότερες από 1000 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία ενώ περίπου 3000 επιχειρήσεις αιτήθηκαν βοήθειας από τα κυβερνητικά μέτρα.
Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Emergency rapid mapping ενεργοποιήθηκε σε περιοχές της Θεσσαλίας.
Διάφορες άλλες πυρκαγιές βεβαίως που απέσπασαν στιγμιαία την προσοχή μας από τον Κορωνοϊό περιλαμβάνουν τις φωτιές στον Έβρο, στη νότια Αττική, στα ΚΥΤ Λέσβου, Σάμου, στη Δυτική Μεσσηνία κ.α.