Η κρίση της πλευράς του στρατηγού Χαφτάρ το τελευταίο διάστημα δείχνει να μην έχει τελειωμό. Η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης παραιτήθηκε, έπειτα από διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βεγγάζη, έδρα της κυβέρνησης που ελέγχεται από τον στρατηγό. Η πόλη αυτή, είχε να δει τόσο εκτεταμένες διαδηλώσεις από την περίοδο του Καντάφι.

Επιπρόσθετα, όλην την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν ξεσπάσει ταραχές, και σε άλλες πόλεις, όπως η Σάμπα. Από άποψη ξένων συμφερόντων, η οπισθοχώρηση των δυνάμεων του Χαφτάρ από την Τρίπολη, προ μερικών μηνών φέρνει “γκρίνια” και αποδυνάμωση, εξελίξεις δυσάρεστες σε ό,τι αφορά τα αντίστοιχα ξένα συμφέροντα, δηλαδή ως προς την ΡωσοΑιγυπτιακή κι ελληνική υποστήριξη. Η άλλη πλευρά, που αναγνωρίζεται επίσημα από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται σθεναρά από την Τουρκία δείχνει να δυναμώνει.

Η εξέλιξη αυτή ίσως “ενισχύει” τη γενικότερη διπλωματική θέση της Τουρκίας, στις ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου, στα πλαίσια ακόμη και των περιστατικών της παράνομης εισόδου του Ορούκ Ρέις στον Ελλαδικό χώρο, ακόμα κι αν η Ε.Ε. προβαίνει σε σχετικές προειδοποιήσεις προς την Τουρκική κυβέρνηση.