Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι κι επίσημα μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ελεύθερη διακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η είσοδος αυτών των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης και την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας στην περιοχή.
Είναι γνωστό ότι η Συνθήκη Σένγκεν αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων μεταξύ των κρατών-μελών χωρίς την ανάγκη συνοριακών ελέγχων. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 25 χώρες βρίσκονται στη ζώνη Σέγκεν, και με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Η συνθήκη ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, διευκολύνει την οικονομική δραστηριότητα και προωθεί τον τουρισμό.
Η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για τη Ρουμανία καθώς θα διευκολύνονται οι εμπορικές συναλλαγές και τον τουρισμό, ενισχύοντας τις οικονομίες των χωρών αυτών. Οι κάτοικοι των δύο χωρών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν πιο εύκολα και γρήγορα σε άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που θα ενισχύσει την κινητικότητα της εργασίας και θα διευκολύνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές.
Για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται ή διαμένουν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η είσοδος αυτών των χωρών στη Συνθήκη Σένγκεν σημαίνει ευκολότερη πρόσβαση και λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους, γεγονός που θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, τους τουρίστες και τους φοιτητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούσαν ήδη να ταξιδεύουν με την ταυτότητά τους στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υπήρχαν όμως συνοριακοί έλεγχοι στα χερσαία σύνορα. Αυτοί οι έλεγχοι αφορούσαν στον έλεγχο ταυτοτήτων ή διαβατηρίων κατά την είσοδο και έξοδο από τις δύο χώρες. Η ένταξη των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν σημαίνει την πλήρη κατάργηση των συνοριακών ελέγχων που γίνονται στα χερσαία σύνορα και αφορούν στις άλλες χώρες της ζώνης. Κοινώς οι ταξιδιώτες από άλλες χώρες της Σένγκεν δεν υποβάλλονται σε ελέγχους κατά την είσοδο ή έξοδο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, διευκολύνοντας την κυκλοφορία και την ελεύθερη μετακίνηση.
Παρά τα οφέλη, η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν φέρνει και προκλήσεις. Οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τα εξωτερικά τους σύνορα και να εφαρμόσουν αυστηρότερες πολιτικές ασφάλειας για την προστασία από παράνομη μετανάστευση και εγκληματικότητα. Ωστόσο, οι Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους, και η ένταξή τους στη Σένγκεν είναι το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών. Η πράξη αυτή είναι ένα θετικό βήμα προς την ενίσχυση της ενωμένης Ευρώπης. Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις αναμένεται να είναι σημαντικές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.