Στις 2 Οκτωβρίου 2024, το ηφαίστειο Taal στις Φιλιππίνες εξερράγη, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ατμού και στάχτης. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών αρχών. Παρόλο που το ηφαίστειο απελευθέρωσε τέφρα, οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν αύξηση σε σεισμική δραστηριότητα, και η κατάσταση παραμένει υπό παρακολούθηση. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το εν λόγω post δεν είχαν προγραμματιστεί εκκενώσεις, αλλά οι τοπικές αρχές ήταν σε ετοιμότητα σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των φαινομένων​ (Philstar ; World Health Organization (WHO)). Σημειώνεται δε ότι η περιοχή του ηφαιστείου Taal αναγνωρίζεται ως Προστατευμένο Τοπίο σε εθνικό επίπεδο από τις Φιλιππίνες. Συγκεκριμένα, η αναγνώριση αυτή προήλθε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (DENR) της χώρας το 2018. Η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής γίνεται από το Συμβούλιο Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών.

Αυτή η φρεατομαγματική έκρηξη επανέφερε στη μνήμη μας τη συνεχή δύναμη των ηφαιστείων και την επιρροή τους στα φυσικά τοπία και τις τοπικές κοινότητες​ (Manila Standard ; The Summit Express).

Παρά την επικινδυνότητά τους, οι ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν μεγάλη γεωλογική και πολιτιστική σημασία ενώ η UNESCO αναγνωρίζει την αξία αυτών των τοπίων για την κατανόηση της γεωλογίας και της ιστορίας της Γης.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η έκρηξη στη Μονσεράτ το 1995, όταν η πρωτεύουσα Πλίμουθ καλύφθηκε από λάβα και τέφρα. Αν και η UNESCO δεν έχει αναγνωρίσει το Πλίμουθ ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η περιοχή παραμένει σημαντική για τη μελέτη των ηφαιστειακών φαινομένων και των επιπτώσεών τους στο τοπίο.

Ηφαιστειακά Τοπία που Προστατεύονται από την UNESCO

Το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείου της Χαβάης είναι από τα πιο γνωστά ηφαιστειακά τοπία που προστατεύονται από την UNESCO και περιλαμβάνει τα ηφαίστεια Κιλαουέα και Μάουνα Λόα. Το πάρκο χαρακτηρίζεται από τη συνεχή ηφαιστειακή δραστηριότητα και την παρουσία ροών λάβας, που δημιουργούν εντυπωσιακά τοπία. Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, με συχνές εκρήξεις που διαμορφώνουν συνεχώς το τοπίο.

Το πάρκο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για τη μελέτη των ηφαιστειακών φαινομένων, αλλά και λόγω της μεγάλης πολιτιστικής του σημασίας για τους αυτόχθονες Χαβανέζους, καθώς πιστεύεται ότι είναι η κατοικία της θεάς του ηφαιστείου, Πελέ. Από το 1987, το πάρκο έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μια άλλη εμβληματική τοποθεσία είναι η Αίτνα στην Ιταλία, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, που προστέθηκε στη λίστα της UNESCO το 2013. Η Αίτνα έχει μεγάλη γεωλογική και επιστημονική αξία, καθώς οι συχνές εκρήξεις της προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για τις ηφαιστειακές διαδικασίες και τη γεωδυναμική της Γης.

Δείτε που βρίσκεται το ηφαίστειο Taal στο χάρτη.