Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς αυτήν την περίοδο ασχολούμαστε περισσότερο με τον SARS-Covid-19 καθώς και με τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αξίζει όμως να κάνουμε ένα update στις γεωπολιτικές ισορροπίες της Μεσογείου. Και προς Θεού, στόχος του άρθρου δεν είναι η έκφραση άποψης, αλλά η ορθή ανάγνωση των συμμαχιών.

Πρόσφατα λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε συμφωνία με την Αίγυπτο σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Δε ξέρω πόσοι από εμάς έχουμε διαβάσει τη συμφωνία, είναι όμως γενικά αποδεκτό ότι οι συμφωνίες αυτές προστατεύουν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από διεκδικήσεις άλλων χωρών (όπως π.χ. εξόρυξη υδρογονανθράκων).

Στον αντίποδα υπάρχει η συμφωνία της Τουρκίας με την επίσημα αναγνωρισμένη κυβέρνηση (ή διοίκηση) της Λιβύης.

Η συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι κοινή και σε ό,τι αφορά τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Καθώς ο Χαφτάρ το τελευταίο διάστημα περιορίστηκε στην Ανατολική Λιβύη, η Αίγυπτος που τον προτιμάει, ανακοίνωσε επίσημη στήριξη υπέρ των δυνάμεών του, κίνηση που συμπίπτει με τις ελληνικές πολιτικές, ιδιαίτερα μετά την δυναμική στήριξη της Τουρκίας στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ διοίκηση της Λιβύης.

Αυτά τα ολίγα, εν μέσω καλοκαιριού, καθώς θεωρούμε ότι είναι πάντοτε χρήσιμο να ξέρουμε έστω κι επιγραμματικά τι συμβαίνει.